Stevenaak La Bohème
Anno 1876
Stevenaak
La Bohème
Nederlands Deutsch

Friesland Cultuur Arrangement

Ontdek Friesland met zijn mooie kusten en molens vanuit het water.

Zeilen op de Friese binnenwateren is een feest uit geschiedenis, cultuur en natuur. Er zijn meer dan 30 meren in Friesland die door kanalen en vaarten met elkaar verbonden zijn. Zeilen in Friesland betekent afwisseling.  In zeven dagen laten wij U de mooiste plekjes van deze Nederlandse provincie zien. Zo bezoeken wij o.a. Sloten, het Jopie Huisman museum in Workum, het Makkumer aardewerk museum, het Elf-Steden-Tocht museum en natuurlijk Sneek. De reis begint in Enkhuizen. Na de kennismaking met schip en bemanning zetten wij koers richting Lemmer. Deze stad ligt tussen het IJsselmeer, de Grote Brekken en het Tjeukermeer. Vanuit Lemmer zeilen wij door de kanalen naar Sloten. Sloten is niet alleen een van de Elf Steden in Friesland, het is ook de kleinste stad. In de 16de eeuw was het een vesting, de restanten daarvan zijn ook vandaag nog te zien. Vanuit het water heeft U een prachtige blik op de pittoreske huizen met hun verschillende gevels uit een lang verleden. Wij varen verder richting Woudsend. We zeilen door de stad naar de Fluessen en hopen op een mooie zonsondergang, terwijl wij met het schip aangemeerd liggen op een van de kleine eilandjes voor een heerlijke barbecue avond! Een bezoek aan Friesland is niet compleet zonder het Weduwe Joustra museum in Sneek te verkennen. De Fransen hebben hun wijn, de Friezen hebben hun Berenburg! Sneek is bovendien bekend als het Watersportmekka van Nederland. In Workum is dan volop tijd om een bezoek te brengen aan het Jopie Huisman museum. Daarna verlaten wij de Friese Kanalen en zeilen wij over het IJsselmeer naar Makkum. Makkum staat vooral bekend om zijn aardewerk. Wij bezoeken het museum en kunnen de avond in een van de vele gezellige kroegjes doorbrengen. Hindelopen geldt als een van de mooiste steden van Friesland. Daarom meren wij aan in de kleine haven, wandelen door de oude steegjes, proeven wij de sfeer van verleden tijden en verkennen het Elf-Steden-Tocht museum. De laatste haven aan de Friese kust is voor ons Stavoren. Misschien kent U al het verhaal van "Het Vrouwtje van Stavoren"? Zo niet willen wij het graag aan U vertellen! Terug in Enkhuizen gaat U uiteindelijk tevreden en voldaan van boord!

55+ Avontuur Natuur Arrangement

U kunt volop genieten van verschillende activiteiten zoals zeilen, fietsen, wandelen of garnalen vissen!

Leeftijd is niet belangrijk, een goede en spannende tijd en actief zijn is ons motto! Voortbewogen door wind en mankracht zeilen wij richting Terschelling, Vlieland en Texel. De avonturen die wij beleven maken van deze zeilreis in het Werelderfgoed natuurgebied een onvergetelijke ervaring! Zaterdag om 12.00 uur maken wij bij een kop koffie kennis aan boord in Enkhuizen. Na de lunch geeft de bemanning een inleidend gesprek over het zeilen aan boord van de "La Bohème". Zeilkennis is geen vereiste, onder leiding van schipper en matroos kan iedereen van begin aan meedoen! Daarna gaan de trossen los en nemen wij koers op Makkum, waar we in de late middag aanmeren. Na het avondeten kunt U een wandeling door de pittoreske straatjes maken. Nadat wij op zondag ochtend de Lorentzsluis gepasseerd zijn, ligt voor ons niets anders meer dan zee en de horizon van de Wadden. Het is een unieke ervaring, de hemel verandert continue, het licht is anders, U voelt de zoute lucht in een heel andere omgeving. Geulen, zandplaten, boeien en eilanden aan de horizon kenmerken de landschap. We laten het schip droog vallen op een van de talloze zandbanken, bij eb kunt U een wandeling maken over de bodem van de zee! Misschien ziet U zelf een zeehond... De bemanning informeert U graag over het getij, het dierenleven van de Wadden etc. Met de vloed varen wij verder naar Terschelling, gaan voor anker en genieten een heldere nacht vol met sterren. Maandag meren wij aan in de haven van West/Terschelling en heeft U de hele dag ter beschikking om een fiets te huren en het eiland te verkennen of een wandeling te maken door de prachtige natuur. Ook georganiseerde excursies naar het natuurgebied de "Noordvaarder" zijn mogelijk. ´s Avonds kunnen wij in een van de vele knusse cafétjes onze belevenissen uitwisselen. De volgende ochtend hijsen wij de zeilen en zetten koers richting Texel, het grootste eiland. Hier bezoeken wij het Juttersmuseum en wandelen naar de Hoge Berg. Op woensdag ochtend varen wij met het vissersschip TX 10 uit en gaan vissen op garnalen. Onderweg is de kans groot zeehonden op de zandplaten te zien. In de middag zeilen wij verder naar Vlieland, een klein maar uniek eiland met prachtige natuurgebieden. Een wandeling over het strand is een mooi belevenis. Donderdag ochtend staat volop in het teken van avontuur! Wij gaan met een oud legertruck naar de zandwoestijn de "Vliehors", gelegen aan het westelijke uiteinde van het eiland. In de middag zeilen wij dan terug naar Kornwerderzand, waar wij voor anker de nacht doorbrengen. Op vrijdag arriveren wij weer in Enkhuizen en is het na deze prachtige reis tijd afscheid te nemen van schip en bemanning!   

55+ Cultuur Natuur Arrangement

Actief zijn buiten in de natuur, lekker zeilen, maar ook genieten van de culturele mogelijkheden die het zeilrevier te bieden heeft.

Zaterdag om 12.00 uur stapt U in Enkhuizen aan boord en maakt U kennis met schip en bemanning. Na de lunch brengen wij een bezoek aan het Zuiderzee Buitenmuseum, waar wij een rondleiding krijgen. Terug aan boord wacht een heerlijke maaltijd op U, uiteraard ook met een glaasje wijn, vers getapt bier of een borrel. De avond biedt volop de tijd om nog een wandeling door de oude VOC-stad Enkhuizen te maken en gezellig aan boord te ontspannen. Na een korte zeilinstructie aan dek hijsen wij op zondag ochtend de zeilen en nemen koers op Friesland. We meren aan in de kleine haven van het pittoreske Hindelopen en verkennen de stad. In de late middag zeilen wij dan verder richting Workum, waar we voor de nacht blijven liggen. Maandag ochtend heeft U de tijd om het Jopie Huisman museum te bezoeken. Na de lunch vertrekken wij richting Kornwerderzand. We passeren de sluis en zeilen over de Waddenzee en via Harlingen naar Franeker. Er is de mogelijkheid om een rondleiding door de avondlijke stad te maken. De volgende ochtend bezoeken wij het indrukwekkende planetarium van Eise Eisinga. ´s Middags gaan de trossen los en zeilen wij terug naar de Wadden, waar wij voor anker gaan vlak in de buurt van Brandaris, de beroemde vuurtoren van Terschelling. Na een nacht op het wad meren wij op woensdag ochtend aan op Terschelling waar U een fiets kunt huren om de duinen en de bos te verkennen. U kunt ook een wandeling door het prachtige natuurgebied de "Noordvaarder" maken of het Willem Barentz museum bezoeken. Donderdag vertrekken wij in de vroege ochtend, want er staat een heel bijzonder belevenis op het programma. Met afgaand getij leggen wij het schip op een zandplaat, zo dat wij bij eb droogvallen. U kunt dan een wandeling over het wad maken en het rijke maritieme leven in deze bijzondere omgeving leren kennen. De bemanning geeft U graag uitleg over de mosselen, garnalen, het getij, etc. Met de vloed zeilen wij dan verder en gaan door de sluis terug naar het IJsselmeer, waar wij voor de laatste nacht voor anker gaan. Vrijdag middag arriveren wij weer in Enkhuizen en is het tijd om afscheid te nemen van schip en bemanning. Tevreden en voldaan gaat U van boord!

 

Belangrijk: Omdat een zeilschip afhankelijk is van wind, weer en getijden kunnen er wijzigingen in het programma mogelijk zijn!

Contactgegevens

Leon van der Loo

Vissersdijk 64 
1601 LR Enkhuizen
Nederland

T. +31 620 48 62 61
E. laboheme1876@gmail.com

Volg ons